Městská část Praha - Dolní Počernice: Místní Agenda 21 - 2009
 
V červnu 2009 byla podána žádost o registraci do kategorie "D" a 24.6.2009 byla pro MČ Praha - Dolní Počernice potvrzena kategorie D.
 
 
Přehled akcí konaných v rámci Místní Agendy 21 v roce 2009
19.2.2009 - Masopustní průvod
Dne 19.2.2009 se uskutečnil Masopustní průvod, který prošel okolí ulic Národních hrdinů, Českobrodská a Novozámecká, za doprovodu dechové hudby a byl zakončen Masopustní veselicí v hotelu Svornost. Místní podnikatelé se zapojili sponzorstvím, přivítáním účastníků masopustního průvodu ve svých prostorách.

16.3. 2009 – Strategický plán MČ Praha – Dolní Počernice

Projednání a schválení podkladů pro zpracování strategického plánu městské části v Zastupitelstvu MČ Praha – Dolní Počernice.

28.3.- 29.3. 2009 – Strategický plán MČ Praha – Dolní Počernice

V rámci akce „Velikonoční inspirace“, kterou pořádá MČ Praha – Dolní Počernice společně se Základní školou, Mateřskou školou, Dětským domovem a občanským sdružením POČIN byla uspořádána anketa k přípravě nového Strategického plánu MČ Praha – Dolní Počernice. Anketa probíhala písemnou formou u stánku, kde pan starosta MČ Zbyněk Richter hovořil s občany o účelu, přípravách a realizaci strategického plánu. Dále byly anketní lístky k dispozici na internetových stránkách MČ a byly součástí aktuálního vydání Dolnopočernického zpravodaje.
Termín: včetně vyhodnocení ankety 03- 07/2009
Velikonoční inspirace – výstava
Výstava velikonoční inspirace se uskutečnila ve dnech 28. a 29.3.2009 a těšila se velké pozornosti veřejnosti, protože byla spojená s ukázkami tradičního pečiva, vizovického pečiva, zdobení kraslic, pletení pomlázek a ukázkami dalších tradičních velikonočních technik.
Společnost Český statek,s.r.o. poskytla prostory pro konání akce.

30.3.2009 – Provedení výsadeb v nově zrekonstruovaných komunikací.
V průběhu roku 2009 došlo k rekonstrukci komunikací ulic Kněžická, Záblatská, Vlčická a Jana Bílka. Tato stavba byla zařazena do tzv. Technické vybavenosti MČ. Investorem stavby bylo hl. m. Praha – odbor městského investora, který však v rámci těchto staveb neřešil novou zeleň. Nové výsadby zajišťovala MČ buď z vlastních finančních prostředků nebo formou podpory z grantů hl. m. Prahy. Bylo uspořádáno I. diskusní forum s občany za účelem získání jejich názoru na druh a množství výsadeb v ulicích, ve kterých žijí a na způsob údržby zeleně před jejich nemovitostmi. Tento způsob komunikace s občany se ukazuje jako velmi přínosný a účinný, o čemž svědčí příznivé ohlasy a zájem zúčastněných občanů.
Termín: 30.3. 2009
2.4.2009 Ustanovení Komise Projektu Zdravé město a Místní Agendy 21
Rada MČ Praha – Dolní Počernice ustanovila (Usnesení č. 79.11 ze dne 2.4.2009) Komisi Projektu Zdravé město (PZM) a Místní Agendy 21 (MA21)
a jmenovala jejími členy: Ing. Miloslava Krále, Ing. Hanu Jaklovou, Ing. Josefa Stříšku, Petra Stránského, Michala Loose, Hanu Královou a Hanu Venclovou.
 
21.4.2009 Počernický den
Dne 21. 4.2009 se uskutečnilo pracovní a ideové setkání u příležitosti realizace projektu „Průjezd železničním uzlem Praha – Modernizace traťového úseku Praha Libeň – Praha Běchovice“. Setkání se zúčastnili zástupci MČ Praha – Dolní Počernice a Správy železniční dopravní cesty, stavební správa Praha, včetně zástupců dodavatele, projektantů apod. (viz prezenční listina). Účelem tohoto setkání byla prohlídka stavby, zjištění nedostatků, na které poukázala MČ a návrhy na jejich odstranění a prohlídka MČ Praha – Dolní Počernice.
V úvodní části seznámil starosta Zbyněk Richter přítomné se základními informacemi o Dolních Počernicích, s investičními záměry jak realizovanými, tak připravovanými.

Zdůraznil význam možnosti čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů EU jak v programu JPD2, tak v programu OPPK a o dalších možnostech, které se MČ naskýtají v souvislosti s jejím členstvím v NSZM a MA 21 (např. Revolvingový fond MŽP, Dobrá praxe, vzdělávací projekty apod.). Zdůraznil, že Dolní Počernice se hlásí k principům MA21 a chtějí tímto způsobem zajistit udržitelný rozvoj MČ.
V rámci setkání byl promítnut krátký film o Dolních Počernicích.

Po prohlídce stavby a realizovaných projektů proběhla neformální diskuse spojená s pracovním obědem.
Všichni zúčastnění vyjádřili spokojenost nad takovouto formou spolupráce a vzájemně se ujistili, že tento způsob komunikace je velmi prospěšný oběma stranám a rádi se zúčastní dalších podobných setkání.

26.5.2009 Svátek sousedů
Dne 26. 5. 2009 se konalo diskusní fórum v rámci společenské akce „Svátek sousedů“, na kterém byly s veřejností projednávány základní podmínky a důvody pro zpracování Strategického plánu rozvoje MČ Praha – Dolní Počernice.
 
Nosným tématem projednávání byl obsah ankety, která byla zveřejněna formou přílohy Dolnopočernického zpravodaje. Byly diskutovány všechny oblasti veřejného života, které byly uvedeny v materiálu „Podklady pro definování Strategického plánu MČ Praha – Dolní Počernice“.


Květen 2009 - Veterán Car Piknik
Setkání členů Veterán Car Clubu Praha s jejich příznivci, a to pod záštitou starosty MČ Praha – Dolní Počernice pana Zbyňka Richtera.

22.6.2009 - 2. veřejné projednávání řešení lokality v Ráji

V pondělí 22. 6. 2009 se uskutečnilo na úřadě MČ druhé setkání s obyvateli lokality V Ráji za účelem dotvoření konečné podoby jmenovaných ulic včetně výsadeb zeleně. Účelem tohoto setkání bylo zapojení veřejnosti do řešení podoby okolí jejich bydliště, což je poslání Místní Agendy 21, k jejímž principům se MČ přihlásila. Tento způsob komunikace s občany se ukazuje jako velmi přínosný a účinný, o čemž svědčí příznivé ohlasy a zájem zúčastněných občanů.
22.9.2009 Evropský týden mobility
Zdravá městská část Praha – Dolní Počernice se dne 22. 9. 2009 zapojila do akce „Evropský týden mobility a „Den bez aut“. Jedná se o celosvětovou aktivitu na ochranu klimatu a podporu bezpečné a udržitelné dopravy. V MČ Praha – Dolní Počernice proběhla tato akce v Základní škole Národních hrdinů 70 za účasti starosty MČ, zástupců Městské policie a policie České republiky.Akce byla zaměřena na dopravní výchovu dětí a mládeže, bezpečnost dopravy a udržitelných forem dopravy.

Příslušníci policie seznámili děti nejen se základními principy dopravy z hlediska bezpečnosti. Zajímavě pohovořili formou diskuse s dětmi o úskalích, se kterými se děti mohou setkat při cestě do školy, při hrách na veřejných prostranstvích a i při jiných soukromých aktivitách. Druhá část programu byla spojena s praktickou ukázkou a seznámení dětí s vozy policie a jejich vybavením a technickými možnostmi. Děti byly nadšené, když jim příslušníci policie předvedli funkci zajišťovacích pout, která se používají při zajištění pachatelů. Každý účastník diskuse si přál tato pouta vyzkoušet. Tato akce byla nesporně přínosem pro informovanost dětí v oblasti bezpečnosti v dopravě.

Příklad dobré praxe – Logo Zdravé městské části Praha – Dolní Počernice 2009

Zdravá MČ Praha – Dolní Počernice se rozhodla pro vypracování svého loga v souvislosti s jejím členstvím v Národní síti zdravých měst a účastí na naplňování principů Místní Agendy 21.
Za tímto účelem byla usnesením Rady MČ č 99. 21 ze dne 2. 6. 2009 vyhlášena soutěž pro žáky Základní školy Národních hrdinů v Dolních Počernicích, o nejlepší návrh loga na téma „Zdravá MČ Praha – Dolní Počernice“.
Starostou byla ustavena hodnotící komise z řad zastupitelů a umělecké obce MČ Praha – Dolní Počernice.

Dne 17. 9. bylo provedeno vyhodnocení návrhů, kterých se sešla téměř celá stovka. Bylo potěšující, s jakým zájmem přistoupili žáci školy k této soutěži a motivy návrhů komisi potvrdili, že žáci základní školy pozorně vnímají rozvoj a směrování Dolních Počernic ve smyslu zdravé městské části.
První tři návrhy byly oceněny diplomem a věcnými cenami, dalších sedm návrhů bylo oceněno čestným uznáním.
Všichni ocenění obdrželi ještě publikaci o Dolních Počernicích. Předání cen bylo provedeno ve školní tělocvičně při akci „Evropský týden mobility“ dne 22. 9. 2009.
Protože v soutěži zvítězil návrh žáka 2. třídy, nebylo možné jej v originále použít pro logo z důvodu jeho kvality pro počítačové provedení.
Z toho důvodu si starosta pozval na konzultaci autora vítězného návrhu a jeho otce.
Na tomto jednání byl návrh ideově doladěn a otec žáka přislíbil návrh převést do elektronické podoby. Výsledek byl pro všechny nad očekávání dobrý.

Logo je ideově motivováno ke zvýraznění velkého množství zeleně, kterou MČ Praha – Dolní Počernice oplývá, dále modrou barvou je zvýrazněn největší rybník v Praze – Velký počernický s dominantou bezpečnostního přelivu. Po obvodu kruhu jsou umístěny atributy významných počernických objektů, a přítomnost zámeckého parku s několika památnými stromy.

Konečnou verzi upraveného vítězného návrhu pak schválila Rada svým usnesením 111.4 ze dne 5. 11. 2009 a Zastupitelstvo jej vzalo na vědomí bez jakýchkoliv připomínek.

Na zasedání Rady dne 3.12. 2009 bylo odsouhlaseno používání loga Zdravé městské části na úředních listinách.
Na závěr lze konstatovat, že záměr zapojení žáků ZŠ do procesu MA 21 tímto způsobem byl velmi prospěšný i úspěšný, neboť všechny návrhy byly vystaveny na největší kulturní akci městské části – Babí léto v září 2009 a následně pak v prostorách Úřadu MČ. V obou případech návrhy dětí zhlédly stovky místních obyvatel i návštěvníků Dolních Počernic.

Zapsal: Zbyněk Richter, starosta


Plán zlepšování procesu Místní Agendy 21

Návrhy na zavádění a zlepšování procesu MA21 v roce 2009
Městská část Praha – Dolní Počernice se na začátku roku 2008 zapojila do Místní agendy 21 (MA21) a stala se také členem Národní sítě zdravých měst (NSZM) v rámci, které získává zkušenosti pro postup v kategoriích MA21

1. Vstup městské části do Národní sítě zdravých měst
Termín: únor 2008
Zodpovědnost: politik
Splněno

2. Registrace městské části do Databáze MA21
Termín: duben 2008
Zodpovědnost: politik
Splněno

3. Schválení Deklarace Zdravého města v Zastupitelstvu MČ
Termín: únor 2008
Zodpovědnost: politik
Splněno

4. Ustanovení koordinátora Zdravého města a MA21
Termín: březen 2008
Zodpovědnost: Rada MČ
Splněno

5. Vytvoření komise Zdravého města a MA21
Termín: listopad 2008
Zodpovědnost: politik, koordinátor, Rada MČ
Splněno

6. Zavedení Data Plánu NSZM
Termín: březen 2009
Zodpovědnost: politik, komise ZM a MA21
Splněno

7. Anketa k přípravě a tvorbě strategického plánu
Termín: březen 2009
Zodpovědnost: komise ZM a MA21
Splněno

8. Tvorba strategického plánu
Termín: březen – prosinec 2009
Zodpovědnost: politik, komise ZM a MA21
Splněno

9. Diskusní fórum s veřejností na téma „Rekonstrukce komunikací a městská zeleň“
Termín: březen 2009, květen 2009
Zodpovědnost: politik, komise ZM a MA21
Splněno

10. Setkání s veřejností na téma: „Udržitelný rozvoj“ u příležitosti Svátku sousedů
Termín: květen 2009
Zodpovědnost: politik, koordinátor, komise ZM a MA21
Splněno

11. Propagace Projektu Zdravé města a MA21 – umístění odkazu NSZM a MA21 na webových stránkách městské části www.dpocernice.cz
Termín: květen 2009
Zodpovědnost: politik, koordinátor, komise ZM a MA21
Splněno

12. Letní škola NSZM – Celostátní setkání MA21 Tábor – účast politik, koordinátor
Termín: červen 2009
Zodpovědnost: politik, koordinátor, komise ZM a MA21
Splněno

13. Diskusní fórum s veřejností na téma: Výstupy strategického plánu“
Termín: říjen 2009
Zodpovědnost: politik, koordinátor, komise ZM a MA21
Splněno

14. Zapojení do kampaně „Dny zdraví“ – akce pro děti základní a mateřské školy ve spolupráci s Policií ČR (téma – kriminalita, dopravní bezpečnost, veřejný pořádek)
Termín: říjen 2009
Zodpovědnost: politik, koordinátor, komise ZM a MA21
Splněno

15. Medializace aktivit MA21 - 1x měsíčně budou aktualizované webové stránky městské části (www.dpocernice.cz) a informačního centra (www.dolni-pocernice.info.cz), odkaz MA21
Termín: leden – prosinec 2009
Zodpovědnost: politik, koordinátor, komise ZM a MA21
Splněno

16. Medializace aktivit - Dolnopočernický zpravodaj – 4x ročně článek o přípravě postupu v MA21 a plánovaných akcích
Plakáty - pozvánky na akce, umístěné na frekventovaných místech veřejných prostranství
Články - Náš region, Moderní obec, Listy hlavního města Prahy, Listy Prahy 14, periodika okolních městských částí – předjednána možnost otištění článku
Termín: leden – prosinec 2009
Zodpovědnost: politik, koordinátor, komise ZM a MA21
Splněno

17. Postup dle kritérií MA21 – postup z kategorie Z do kategorie D
Termín: prosinec 2009
Zodpovědnost: politik a komise pro MA21
Splněno

18. Vyhodnocení PZM a MA21
Termín: prosinec 2009
Zodpovědnost: politik, koordinátor, komise ZM a MA21
Splněno

Politik: Zbyněk Richter, starosta , e-mail: starosta@dpocernice.cz , tel: 281021099
Koordinátor: Petr Stránský, e-mail: stavby@dpocernice.cz, tel: 281021096